Maarif Davamız: Dersler, Değerler ve Müfredat

Maarif Davamız: Dersler, Değerler ve Müfredat
Maarif Davamız: Dersler, Değerler ve Müfredat

Maarif Davamız

Dersler, Değerler ve Müfredat

YAZAR

Prof. Dr. Osman Çakmak 

YAYINEVİ

Akıl Fikir Yayınları

AÇIKLAMA

Eğitimle insanları önce eğip büküyorsun, sonra da yerleşik paradigma ve ideolojiye köle haline getiriyorsun.

Her telden biraz çalıyor, dersleri birbiri üzerine yığıyorsun.

Bilgi diye modası geçmiş seküler hurafeleri, üstelik de jakoben yöntemlerle empoze etme işlemine eğitim adını veriyorsun.

Böylece öğretmen-öğrenci-okul üçgeninde sınav çemberine aldığın eğitimi, değerlerin ve yeteneklerin öğütüldüğü bir şeytan üçgeni haline dönüştürüyorsun.

Halbuki maarif; milletin bütün halinde ahlak, sanat ve marifet alanına seferber edilmesi; bilimde, teknikte, sanatta ve edebiyatta özgün eserler verme yollarının açılmasıdır.

Maarif; insanı ilimden felsefeye, felsefeden sanata ve ahlâka, nihayet dine yükselten yolculuğun adıdır.

Bu kitap, bizim okullarımızda talim görmüş, üniversite kürsülerinin her kademesinde görev almış bir maarif ve ilim sevdalısının bilgiye irfan boyutu katan talim, terbiye anlayışının hikâyesini anlatıyor.

Kitabın asıl muhatabı gençler.

Gençlere hayata dönmeyen, mesleki kazanım sunmayan bilgiyi çöp sepetine atın diyor ve onları önce hayatın anlamı üzerine düşünmeye davet ediyor.

Kitap, sınav maratonu içinde daha çok soru ezberleyemediği için yarıştan düşenlerin sessiz ağlayışına tanıklık ediyor; hayatta önemli olanı görmeye ve hissetmeye çağırıyor.


KAYNAK

https://www.akilfikiryayinlari.com/maarif-davamiz


YAZARIN KİTAP HAKKINDA FACEBOOK SAYFASINDA PAYLAŞTIĞI BİR GÖNDERİSİ

Yeni kitabımızı yayınevinden almış ancak sosyal medya sayfalarında haber vermek nasip olmamıştı. Sadece Facebook kullanıyordum. O da bayram arefesinde bir ay süreyle kapatılmıştı.

Kitap okurlarından yorumlar gelmeye başlayınca kitap hangi boşluğu dolduruyor diye bir daha düşünmeye başladım.

Yazar ve kitap enflasyonunu yaşadığımız şu dönemde bizim kitabın belirgin özelliği neydi?

Gerçekten bu kitabı satın alıp okumak i bir gerekçe var mıydı? Kitap okuma seviyesinin bir hayli düştüğü bu ortamda kitap yazmak da çok bir akıl işi değildi.

Bu soruları tekrar düşünmeye başladım.

Önsözde ve sonraki bir kaç bölümde kitabın dolduracağıboşluğu ve önemini yazmıştım. Ancak önemli olan okurların olaya nasıl baktığı idi.

Eğitimci ve eğitim organizasyonu ile ilgilenen sayın Hasan Akkaya’dan aldığım yorum benim için dikkat çekici oldu. Çünkü tam da beklediğim etkilere dikkat çekiyordu. Kitabın hedefine ulaştığına dair kanaatım iyice kuvvetlendi. Çünkü aynı kanaatı bir kaç okurdan duymuştum.

Kitap üzerinde hayli emek vermiştik. Demek ki emekler yerini bulmuştu.

İnsan hayvandan farklı olarak dünyaya bir eğitim ve öğrenme programı ile geliyor. Ne yazık ki çevreden ve okuldan aldığımız sahte telkinlerle çoğu kere sahte bir benlik kazanıyoruz aslında.

Okurlarımızın her öğrencinin bu kitaba ihtiyacı olduğunu söylese de çoğumuz hastalığımızın eksik vitaminlerin farkında değiliz. Çünkü ne yazık kı okullarda asıl öğretilmesi gerekenler; yani ders çalışma ve öğrenme yöntemleri anlatılmıyor. Yada çok sınırlı kalıyor.

Bu kitapta kuantum öğrenme ve beyin -öğrenme gerçekleri gibi insanın nasıl öğrendiğine dair fıtrat gerçekleri ve fabrika ayarları anlatılmaktadır. Nasıl ki karmaşık bir makina için bir kılavuz kitaba ihtiyaç var. Öyle de öğrenci için bir öğrenme el kitabına ihtiyaç var.

Her aile çocukları vesilesi ile eğitimle doğrudan alakadar bulunuyor. Bir velinin ders çalışma ve öğrenme gerçeklerinden habersiz çocuğuna sadece ders çalış diye baskı yapması kadar yanlış bir şey var mı?

Evet eğitim şart ve beşikten mezara kadar öğrenmeliyiz. Ama nasıl?

Bilgi kirliliği ve bombardumanı karşısında çocuklarımızı ve kendimizi koruyacağımız en önemli sığınak evimiz. Evlerimizi birer okul haline getirebilir miyiz?

Bu kitap evi okul haline nasıl getirebiliriz konusunu da enine boyuna tartışıyor. Üstelik anlatımlar teorik mülahazalarda kalmıyor. Hep tecrübelerle destekleniyor.

Neden herkesin bu kitaba ihtiyacı var? Hemen herkes eğitimle ilgili yanlış varsayımlara sahip. Sınavlara girip çıkmayı eğitim zannediyoruz.

Ülkemizde eğitim problemlerimiz neden çözüm bulmuyor?

Bizi malumatla ve sınavla kandırıyorlar. Yeryüzünde sınavların hakim olduğu bizim gibi başka ülke var mı?

Bu yüzden ülkemizde bir eğitim yalanı hükmediyor. Bu yalanlara az çok hepimiz iman etmiş durumdayız. Ülkemizde yanılgıların başında “bilgi” ve sınav konuları geliyor. Onun için bilginin mertebeleri ve bilgi felsefesi konuları bu kitabın ana temaları arasında bulunuyor.

Bu kitap antivirüs programı gibi işlev göreceğine inanıyorum Bozulmuş yada işlevsiz hale gelmiş insani öğrenme mekanizmalarını yeniden hayata geçiren bir program.

Başta yetkililer olmak üzere aydınlarımız eğitim konusunda genelde yanılgılı ve yanlış fikirlere sahip. Yanlış reçeteler uygulanması hep virüslü fikirler taşımamız yüzünden

Gelelim Hasan beyin yazdıklarına;

Hasan bey şunları yazmış:

“Değerli hocam Osman Çakmak beyin uzun zamandır okumak istediğim ancak bugüne nasip olan “Maarif Davamız” kitabını bugün okumaya başladım. Okumaya başladığım andan itibaren sade, akıcı ve hikaye gibi bir üslup ile karşılaştım.

Osman beyin eğitime dair hayat hikayesinin yer aldığı giriş kısmında sanki kendi hayatınızdan kesitleri okuyor gibi oluyor insan. Kısaca elinize aldığınızda bırakamıyorsunuz. İçindeki bilgiler tecrübe ile yoğrulmuş tablet, hap bilgiler.

Öz mahiyetinde bilgiler öğreniyorsunuz. Soru sormayı öğrenerek ilmin kapısını aralıyor, öğrenme metotları ile öğrenmeyi öğreniyorsunuz.

Sağ beyin, sol beyin, nöron, duygular ve eğitimde kuantum derken bir anda kitabın sonuna geliyorsunuz. Süt gibi arı duru bilgiler. Bu kitabın yazarı başta Osman Çakmak hocama ve baskısını yapan Akıl Fikir yayınlarına teşekkür ediyor, eserlerinin devamını diliyorum”.

Evet Hasan beyin de dikkat çektiği gibi kitap çok yönlü hastalıklı milli eğitim yapımız için reçete niteliğinde. İlgili ve yetkililere de ulaştırılması için elimizden geleni yapıyoruz. Sizlerin de kitabın ilgililere ulaştırılması konusunda katkı sunacağına inanıyorum. Eğitim yalanlarından kurtulmamız topyekün bir harekete ve zihniyet değişimine bağlı.

Zannedildiği gibi, MEB ve/veya YÖK makamlarına uygun isimlerin gelmesi ile eğitim probleminin halledileceğini inanamıyorum. Çünkü münferit doğru çözümle yola çıkıldığında en başta aydınların ve halkın çoğunluğu karşı çıkacaktır. Ve yalnız kalacaktır.

Eğitim rant haline geldiği için özel öğretim kurs ve okul sahipleri, teste dayalı yayıncılık dünyası gerçek çözümlere karşı çıkacaktır. Zaten Avrupa’nın kontürlü düdükleri ve ajanları hep birlikte karşı harekete geçip çözüme meydan vermeyeceklerdir. Yada çözüm diye şimdiye kadar olduğu gibi yalancı reçetelerle yetkilileri kandıracaklardır.

Kitabın asıl değeri öğrenme ve insanın kendini tanıması yolunda kişiye bir keşif yolculuğu sunması.

Evet bu kitap MEB üzerine oynanan oyunları deşifre ediyor. Asırlık planların perde arkasını anlatıyor. Ülkemiz ve insanımız çözümsüzlüğe nasıl mahkum edildi? Gizli yürütülen eğitimle cahilleştirme programının arkasında kimler var?

Bakanları ve yetkilileri müstemleke bakanı/ yetkilisi gibi çalıştıran yasalar doğru çözümlere nasıl engel teşkil ediyor?

Daha önemlisi yalan ve yanlış çözümlerin uçuştuğu şu karmaşa ortamında doğru çözümler için yol haritası var mı? Eğitimde kendi yerli ve milli üstadlarımız hangi çözümleri sunuyor?

Daha bunlar gibi çok konuya cevap var.

Ancak kanaatımca kitap asıl önemini şuradan alıyor: Çoğu kitaplar gibi problemleri sayıp/anlatıp ortada bırakmıyor. Çözümleri de birlikte sunuyor.

Kitapta Nurettin Topçu gibi doğuyu da Batıyı da çok iyi bilen milli ve yerli çözümler sunan üstadları gündeme getirdik. Mevlana’dan Bediüzzaman’a kendi potansiyellerimizi ve dinamiklerimizin formüllerini ve modellerini de anlattık.

Sonuç olarak kitap okunduktan sonra kişi fikir dünyasının kendinin akvaryum darlığından kurtulduğunu ve okyanus enginliğine kavuştuğunu hissediyor.

Şimdilik bu kadar…

Selam ve muhabbetle.

Osman Çakmak

Kitabın yayın evi arka sayfasında yer alan yazıya ve temin adresine aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://www.akilfikiryayinlari.com/maarif-davamiz


KAYNAK

https://www.facebook.com/osman.cakmak.7161953




Feel free to comment. Yorum yapmaktan çekinmeyin.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.